Geschiedenis

haarlemgrotemarkt

Het ontstaan van N.O.G.

Het was mooi weer op een terrasje aan de Grote Markt in Haarlem in 1955. Een aantal leden hadden net opgezegd als lid bij operette-vereniging D.I.O.G.É. En praatten over een eigen vereniging. Niet lang daarna werd op 1 augustus 1955 het ‘Nieuw Operette Gezelschap ‘N.O.G.’ opgericht. Eén van de mensen die bij het begin van N.O.G. betrokken was, was Wil Groeneveld. Hij werd een aantal jaren later de ‘langstzittende’ voorzitter van de vereniging.

N.O.G. had een echte Wereldpremière in november 1964; de operette ‘Droomvlucht’. Geschreven door de Nederlander Nico van der Linden Sr. De begeleiding werd gedaan op een hammondorgel, wat op zich ook iets nieuws was bij operette-uitvoeringen. Voor de regisseur en leden werd de operette ‘Droomvlucht’ meer een ‘nachtmerrie’. De toenmalige voorzitter, Henk Stuut, schreef het volgende stukje daarover in het ‘Huisorgaan’ Doek Op; “…de zangteksten waren zolang, dat het nachtwerk werd. Daardoor werd door Bestuur en Regisseur op de 2e avond met Johan Jong een afspraak gemaakt, dat wanneer men 2 vingers opstak, de coupletten gehalveerd moesten worden. Zodoende moest de dirigent vanzelf meegaan en dat scheelde 3 kwartier op de voorstelling. Zij die het hebben meegemaakt, denken met gemengde gevoelens nog vaak aan deze operettte terug.”

Op 20 maart 1973 verleende het Nieuw Operette Gezelschap N.O.G. haar medewerking aan het televisie programma “Met de Muziek mee”, wat gepresenteerd werd door Henk van Montfoort. Wij zongen met de tenor Michael Teodore het bekende “Funiculi, Funicula”. Dit programma werd uitgezonden op televisie op 11 mei 1973.

In het Doek Op van het jaar 1977, dat toen ook al aan de donateurs van N.O.G. werd verstuurd, verschijnt het bericht dat ‘Donateurs belangrijk zijn’. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds zo. In 1978 was er veel geld nodig geweest voor de kostuums voor de opgevoerde operette ‘Die Ungarische Hochzeit’. Dit kwam doordat er dubbele kostuums nodig waren. Tevens vertoonde het aantal donateurs geen grote stijging.
Daarom werden de donateurs opgeroepen om het aantal donateurs helpen te vermeerderen; “..dan kunnen wij het mooie operettewerk voortzetten en u mooie avonden bieden.”  Donateurs zijn belangrijk voor een vereniging!!

Eén jaar later, in januari 1979, werd N.O.G. gevraagd door de VARA voor het radioprogramma “Zing zomaar simpel een melodie”, gepresenteerd door Edwin Rutten. Het N.O.G. zong daar toen het mooie “Reich mir zum Abschied noch einmal die Hände” van Paul Abraham uit de operette ‘Viktoria und Ihr Husar’. Wat zeer in de smaak viel. De uitzending werd uitgezonden op 3 januari 1979 op Hilversum 2, tussen 11.30 en 12.00 uur.
Een sprongetje in de tijd, tot aan 1985 N.O.G. vierde in dit jaar haar 30-jarig jubileum, door de operette ‘Gräfin Mariza’ van Emmerich Kálmán als een prachtige Jubileum-opvoering op de planken te brengen, zo schreven de kranten!

De geldkraan wordt in 1987 al dichter gedraaid. En dat was te merken. De kosten voor “Ein Walzertraum” de operette die N.O.G. op zondag 22 maart 1987 speelt in de stadsschouwburg te Haarlem, werden zo hoog, dat het bestuur van N.O.G. besloot om maar één voorstelling te geven ! Er werd gehoopt op een tijdelijke situatie. Maar dat blijkt niet zo…

Drie jaar later, in 1990, ontvangt N.O.G. een brief van de producer van de “Wien Bleibt Wien”-concerten in Nederland, met het verzoek opnieuw mee te werken aan een “Wien bleibt Wien”-produktie in Haarlem op 2 januari 1991.  De koormuziek zou zo spoedig mogelijk worden toegezonden. De laatste muziek bereikte N.O.G. op 4 december 1990. Dirigent Makláry moest N.O.G. nog bezoeken om te horen of hetgeen ingestudeerd was, wel door de “muzikale” beugel kon. Daar hoefde meneer Makláry niet bang voor te zijn.   Inmiddels was de kaartverkoop gestart en de naam van N.O.G. werd niet (!) genoemd. Omdat de organisatie van de “Wien Bleibt Wien-concerten” haar excuses aanbood, deed N.O.G. weer mee aan het 1e lustrum van de “Wien Bleibt Wien-concerten”!! De kranten stonden de volgende dag vol met goede recensies!

Het was inmiddels 1994 geworden en het beloofde een goed jaar te worden. De concerten werden niet alleen in Haarlem gegeven, maar ook in andere steden in Nederland. Om alle koorleden, orkestleden en sterren op tijd op de plaats van bestemming te krijgen, werden bij een touringcarbedrijf een aantal bussen gehuurd. Zo kwam N.O.G. samen met Marco Bakker in Utrecht, Gouda, Eindhoven, Den Haag, Tiel en tenslotte in Antwerpen. Alle concerten werden goed ontvangen en het publiek in Gouda zwaaide het koor uit.

1995. 40 jaar(!) N.O.G.
De operette “Eine Nacht in Venedig” van Johann Strauss werd dan ook met een feestelijk tintje opgevoerd. En dat kan makkelijk met Johann Strauss ! André Rieu weet daar alles van!

Het jaar daarop voerde N.O.G. met veel succes de operette “Die Lustige Witwe” van Franz Lehár op, uitsluitend in de vertrouwde Haarlemse Stadsschouwburg.

In het ‘Millennium-jaar’, 2000, bestond het N.O.G. 45 jaar en vierden dat met de operette ‘Gräfin Mariza’, opgevoerd in de stadsschouwburg op zaterdag 15 januari. Deze uitvoering was binnen een week uitverkocht en om deze reden is een extra voorstelling op de vrijdagavond toegevoegd. Beide uitvoeringen waren een groot succes.  Ondanks dit grote succes besloot het bestuur tot een naamswijziging in N.O.G.Muziektheater.

In het jaar 2001, bracht N.O.G. de beroemde operette “Die Fledermaus” van Johann Strauss Jr. op de planken van de Haarlemse Stadsschouwburg. De avond-voorstelling stond gepland op zaterdag 17 februari, aanvang: 19.45 uur. Tevens was er een Matinee op zondag 18 februari, aanvang 14.30 uur. De vereniging kreeg van alle kanten positieve reacties over de opvoering. Dit was echter de laatste opvoering voor ons in de vertrouwde Stadsschouwburg, hierna werd de schouwburg drastisch verbouwd en vroegen ons af of we ooit nog in de Stadsschouwburg zouden spelen. Als alternatief werd de Theaterzaal van de Schoter Scholen Gemeenschap gevonden.

In 2003 bracht N.O.G. Muziektheater de welbekende operette ‘Die Csardasfürstin’ van Emmerich Kálmán op de planken in de Schoter Scholen Gemeenschap.

In 2004, op 3 en 4 april, bracht N.O.G. Muziektheater ‘Paganini’ op de planken. Ook in de Schoter Scholen Gemeenschap.

Op 4 – 5 april 2009 werd de operette The Geisha Story op de planken gebracht. Door de vele repetities met zowel koor als solisten, werd de productie zo duur, dat het bestuur besloot dat we ons eigenlijk alleen op het zingen moesten gaan toeleggen.

Augustus 2009. N.O.G. Muziektheater heet vanaf nu N.O.G. Concertkoor. Het bestuur besloot toen om geen complete operettes meer op te voeren en zich toe te leggen op het geven van concerten.

We zingen nu een gevarieerd repetoire van Johann Strauss tot Andrew Lloyd Webber, met de nadruk op musical melodieën.

 zondag, 27 maart 2016